Salg af håndkøbsmedicin

Hvad er håndkøbslægemidler?

Håndkøbslægemidler er lægemidler, der ikke er receptpligtige.

 

Hvor kan man købe håndkøbslægemidler?

Håndkøbslægemidler kan købes på apoteket og et udvalg af håndkøbslægemidler, kan købes i andre butikker, som Lægemiddelstyrelsen har godkendt til at forhandle håndkøbslægemidler.

 

Hvem kan købe håndkøbslægemidler?

Hvis du er over 15 år, kan du købe håndkøbslægemidler i udleveringsgruppe HF, HX eller HV, og hvis du er over 18 år, kan du også købe håndkøbslægemidler i udleveringsgruppe HX18, andre steder end på apoteket.

HF

HF betyder, at du kan købe så mange pakninger, du ønsker af lægemidlet

HX

HX betyder, at du uden for apoteket kun kan købe én pakning af hvert af de lægemidler, der er optaget i Lægemiddelstyrelsens register over godkendte lægemidler under udleveringsgruppe HX.

Er der optaget flere lægemidler med samme aktive stof under udleveringsgruppe HX, må der dog højst sælges én pakning pr. kunde pr. dag af sådanne lægemidler med indhold af det samme aktive stof.

HX-lægemidler kan kun købes i små pakningsstørrelser uden for apoteket.

HX18

HX18 betyder det samme som HX, dog med tilføjelsen at du skal være 18 år for at købe smertestillende lægemidler og visse midler mod transportsyge i denne gruppe.

HV

HV betyder, at lægemidlet er til veterinær brug (til dyr).

LINK

 

Hvordan bliver jeg forhandler af håndkøbsmedicin?

Butikker uden for apotekervæsenet kan opnå en § 39 tilladelse til at forhandle håndkøbslægemidler, som egner sig til at blive solgt uden for apotekerne.

Det er Lægemiddelstyrelsen, der afgør, om et lægemiddel må sælges i disse butikker. Der er normalt ikke apoteksfagligt personale ansat i butikker uden for apotekervæsenet.

 

Hvordan får jeg en § 39 tilladelse?

En ansøgning om en § 39 tilladelse kan ske på flere måder.

Du er altid velkommen til at kontakte Pharma Detail hvis du ønsker vejledning til ansøgning om tilladelse til salg af håndkøbslægemidler.

LINK 

 

Er der et gebyr for § 39 tilladelse?

Der opkræves ansøgningsgebyr samt årsgebyr for tilladelse til forhandling af håndkøbslægemidler og V-mærkede lægemidler.

LINK

 

Hvordan skal jeg håndtere salg af håndkøbslægemidler?

Lægemiddelstyrelsen har udarbejdet en e-læring, der består af 5 videoer.

E-læringen henvender sig til både virksomhedsejere, butikschefer og medarbejdere, der skal til eller som allerede er i gang med at forhandle håndkøbslægemidler.

Hvis du søger om tilladelse til at sælge håndkøbsmedicin, skriver du under på, at du har gennemgået de relevante e-læringsmoduler.

LINK

 

Hvilke produkter skal jeg have i min butik?

Der kan ikke forventes, at butikken har alle håndkøbslægemidler til salg. Lægemiddelstyrelsen kræver kun, at butikker fører et vist basissortiment. Det betyder, at de minimum skal have lægemidler inden for følgende produktgrupper:

Dette gælder dog ikke, hvis forhandleren alene har tilladelse til at forhandle lægemidler til behandling af gener ved rygeafvænning.

 

Flere spørgsmål og svar findes her

 

Information givet på denne side er ud fra Lægemiddelstyrelsens egne sider om vejledning og håndtering af håndkøbslægemidler.

Læs mere her: https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/apoteker/haandkoebsmedicin/

Kontakt os

Pharma Detail
Helgeshøj Alle 38
2630 Taastrup

Telefon: +45 70 26 00 90
Email: info@pharmadetail.dk
CVR: 30 66 56 19

Om Pharma Detail

Om os
Om håndkøbsmedicin

Varen er tilføjet til din kurv

Gå til kurven Fortsæt med at shoppe